Het is bijna zover, het museum is straks weer open!

Nog een paar dagen en dan gaat het Rijksmuseum weer open voor het publiek. Toen ik in 2002 conservator edele en ondele metalen (ook wel gekscherend conservator ekster genoemd) werd, was het hoofdgebouw nog open. Een jaar later ging het dicht en brak een periode van tien jaar aan waarin mijn collega’s en ik werkten aan een nieuwe presentatie van onze collecties. Hoe selecteer je uit een collectie van ruim 15.000 kunstvoorwerpen die objecten die een mooi verhaal vertellen met de andere werken. Geen eenvoudig proces, maar uiteindelijk kan het publiek nu ruim 2200 juwelen en gouden en zilveren voorwerpen. Een deel ervan staat bij elkaar in de Special Collections: juwelen, gegraveerd zilver en ceremonieel zilver en miniatuurzilver (een Nederlands specialisme). De rest kom je overal in het museum tegen. Vanaf de middeleeuwen tot en met de 19e eeuw.

In deze blog wil ik met regelmaat kleine verhaaltjes vertellen over de objecten. Kijk door mijn ogen naar het tafelstuk van Jamnitzer, de terrine van Engelbart Joosten of de uiterst verfijnde juwelen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ik laat je zien hoe virtuoos de edelsmid te werk ging met vele verschillende technieken en hoe juist in de details de mooiste verhalen schuilen!

In mijn hand houd ik hier het tafelstuk van Wenzel Jamnitzer. Het hoogtepunt van de Europese renaissance in zilver. Virtuositeit in techniek en uitvoering en inventiviteit in het model en het verhaal dat er wordt verteld. In het volgende blog neem ik je mee naar de details van dit Meesterwerk

Image

Foto: Myra May (www.myramayfotografie.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s