Een kachelpijp in het Rijksmuseum?!

Shoulderpieces_46_Model

Afgelopen week ben ik regelmatig het gebouw in gelopen om te kijken hoe bezoekers reageren op de opstelling. In de Special Collections is het druk bij de 12 meter lange vitrines met juwelen. De meeste opmerkingen gaan over het laatste object; zo hoorde ik een oudere heer uitroepen: ‘Zijn de bouwvakkers wat vergeten?’

Nu wijkt het collier van Gijs Bakker inderdaad nogal af van de andere sieraden. Geen goud, geen edelstenen of emaille, maar in plaats daarvan een paars geanodiseerde kachelpijp. Bakker ontwierp dit collier in 1967 en bouwde het op uit vier elleboogstukken die in elkaar geschoven zijn. Het nieuwe zit ‘m in het materiaalgebruik, maar vooral in de verhouding tot degene die het sieraad draagt; waar een sieraad normaal bedoeld is om de drager mooier te maken en zich dus voegt naar de persoon, is de persoon hier de achtergrond voor het object. Niet voor niets noemde Bakker deze stukken zelf sculpture to wear.

Dankzij een genereuze bruikleen van het Centraal Museum in Utrecht kan het Rijksmuseum dit stuk gebruiken als sluitstuk. Het dient om aan te geven dat de vanaf de jaren zeventig in Nederland het galeriesieraad tot grote bloei kwam. Door zijn afwijkende vorm en materiaal lijkt de kachelpijp een breuk te vormen met de rest van de opstelling, maar in werkelijkheid is dit sieraad een voortzetting van het kunstenaarssieraad dat gemaakt is vanaf de renaissance. Van Marjan en Gerard Unger heeft het museum prachtige stukken uit de late 20e eeuw gekregen om dat verhaal te kunnen laten zien. Onder andere het geweldige collier van Robert Smit dat ze op deze foto draagt.

Marjan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s