Een gedicht in zilver…

Opnamedatum: 2013-01-22

Midden in de kunstkamer staat een  één meter hoog kunstwerk te stralen. De bezoekers worden erdoor aangetrokken, en willen het stuk heel graag van dichtbij bekijken. Vandaar dat je aan het einde van de dag overal neuzen op het glas ziet staan.

Het komt doordat de versiering van het stuk heel gedetailleerd is, op de voet lijken plantjes en bloemen te groeien, en in het woud zijn er verschillende kleine dieren te ontdekken. Vandaar gaan de ogen naar de dame, en naar de mand die zij op haar hoofd draagt. Tussen de bloemen en planten die zich om de rand slingeren, kijken slangen en kleine salamanders ons aan.

Er zijn ook tekstbordjes te zien, waarop van beneden naar boven een gedicht te lezen is, waarin moeder aarde, de natuur en de schepping worden bezongen. De kunstenaar zet de woorden om in beeld: Moeder aarde is zelf aanwezig, in de vorm van de dame die de mand draagt, maar ook de andere elementen hebben een directe relatie met de tekst.  Door echte planten en dieren in zilver af te gieten, en de vruchten van de schepping in de schaal weer te geven, heft de kunstenaar een loflied aan op de perfectie van de natuur, en op de God die deze geschapen heeft.

In het midden van de 16de eeuw was de maker ervan, Wenzel Jamnitzer, een gewaardeerd kunstenaar omdat hij een gedicht in zilver vorm kon geven, en omdat hij tegelijkertijd de grenzen van zijn vakgebied onderzocht. Op hun beurt werden de in zilver afgegoten planten weer door dichters bezongen; zo fijn en natuurlijk dat men als het ware de wind erdoor kan horen ruisen.

Modernisten onder ons vragen naar het gebruik van het object; is het bedoeld om fruit op te leggen, of stond het te pronken op tafel of buffet ? De werkelijkheid is dat het voorwerp een directe relatie met de kijker aan wil gaan, die wordt gevraagd om de betekenis en de vormgeving ervan langzamerhand te ontcijferen.  Vandaar dat het al die tijd werd bewaard in een aparte schatkamer van het Neurenbergse raadhuis, en dat alleen voor heel bijzondere gasten het foedraal werd geopend. Succes verzekerd!

BK-17040-A-80

Advertenties

One thought on “Een gedicht in zilver…

  1. Pingback: Een ideaal museum | DirkJanB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s