Koninklijke juwelen, ook in het Rijksmuseum!

Haan Willem I

Hanger in de vorm van een haan, goud, parel, robijnen en diamant, ca. 1600, Duitsland, BK-NM-7459

Zo in de aanloop naar de troonswisseling valt er voor een eksterachtig iemand veel te genieten; de koninklijke kluizen gaan open, en de Koningin en de familie dragen de verschillende sets diamanten sieraden, die in deze vorm voor het grootste gedeelte omstreeks 1900 zijn ontstaan. Dankzij allthingsroyal.nl kennen de meeste liefhebbers deze sieraden wel, die vanaf Wilhelmina veel zijn gedragen.

Minder bekend zijn de antieke huisjuwelen die al in 1816 door Koning Willem I zijn ondergebracht in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, een voorloper van het Rijksmuseum. Tot de belangrijkste daarvan behoort een 7,5 centimeter hoge broche in de vorm van een haan. Het dier is gemaakt van massief goud, dat men met email heeft gekleurd. Hij is bezet met enorme stenen: zo is in zijn lijf één van de grootst bekende parels opgenomen; de rode stenen op de kam, de lellen en in het voetstuk zijn waarschijnlijk robijnen, en op andere plekken zijn er diamanten aangebracht. De koninklijke status van het dier is af te zien aan het scepter dat hij in zijn gekromde voorpoot heeft.

BK-NM-638

Horloge, de kast email op goud, 7,9 × 6,3cm × 1,8 cm, Parijs, gesigneerd Henri Toutin, 1640, het uurwerk gesigneerd Anthoine Masurier, Rijksmuseum BK-NM-638 

Voor welke Oranje dit omstreeks 1600 ontstane stuk was bestemd, en wie het gedragen heeft, weten we nog niet. Onder de andere erfstukken die Willem aan het museum gaf, bevonden zich andere zeventiende-eeuwse persoonlijke sieraden, zoals het horloge dat stadhouder Willem II in 1640 als ondertrouwcadeau had gegeven aan zijn toekomstige echtgenote Mary I.

BK-NM-9882

Snuifdoos, Amsterdam 1752, toegeschreven aan Henri Lapierre I, met op het deksel een borstjuweel met het portret van Mary II Stuart, email op goud, zilver en diamant, Rijksmuseum Amsterdam, BK-NM-9882

Daarnaast zijn er sieraden die in opdracht van de Oranjes werden gemaakt, en waarmee zij vanaf de late zeventiende eeuw hofdienaren beloonden die zich hadden onderscheiden, een soort van bonus. Het vroegste voorbeeld in de collectie is een borstjuweel, versierd met diamanten en in zilver gezet, dat omstreeks 1680 moet zijn ontstaan. In het midden is het op goud geëmailleerde portret van koningin Mary II herkenbaar, de echtgenote van de koning stadhouder, Willem III. Dergelijke sieraden, die een teken waren van de gunst van de heerser, werden door de ontvangers en hun familie gekoesterd. Latere generaties vonden dit sieraad zo belangrijk, dat ze het borstsieraad zeventig jaar later een nieuwe bestemming hebben gegeven. Speciaal voor dat doel werd in 1752 een gouden snuifdoos gemaakt speciaal ontworpen voor het koninklijk geschenk.

Waar men de moderne koninklijke juwelen alleen op foto’s kan zien – en zelden de mogelijkheid heeft om ze van dichtbij te bekijken – zijn deze en andere Oranje juwelen altijd te bewonderen in de juwelenopstelling van het Rijksmuseum. Zelfs op Koninginnedag!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s