Ze hebben hier zelfs de Johan Cruijff-schaal!

In de schatkamers van het museum, de Special Collections, zijn de verzamelingen op materiaal geordend. Voor het Nederlandse zilver, waaraan het museum buitengewoon rijk is, is ervoor gekozen om de groepen te ordenen op thema. Met het ceremonieel zilver laat het museum zien dat met name goud en zilver in het verleden werden ingezet bij bijzondere gelegenheden; in de kerk en daarbuiten. Met hoogtepunten uit de verzameling wordt tegelijkertijd getoond dat juist bij dergelijke belangrijke opdrachten kunstenaars werden ingeschakeld.
P-BK-1969-58-D-00
Eén van de hoogtepunten is een zilveren avondmaalsstel, dat ooit was bestemd voor de Nieuwkerk in Dordrecht. In formaat, gewicht, aantal onderdelen en versiering behoort dit tot de grootste en interessantste stellen, die in Nederland voor de protestante eredienst zijn gemaakt. De maker en ontwerper ervan, de Dordrechtse zilversmid Dirk Wor, toonde met deze vier bekers en drie schotels aan dat hij op de hoogte was van de algemeen bewonderde Franse ontwikkelingen, en deze principes zelfstandig toe kon passen.

Dat jonge bezoekers andere ideeën hebben bij ceremoniële objecten, blijkt wel uit de reactie van een tien-jarige bezoeker. Bij het zien van de avondmaalsschotel riep hij naar zijn vader: Tsjezus, ze hebben hier zelfs de Johan-Cruijff schaal! Dit moderne icoon heeft het museum (nog) niet, maar de bedoeling ervan komt wonderwel overeen met de opstelling van het museum. Ook voor dit jongetje staat immers vast dat je – als het echt belangrijk wordt – het liefste zilver gebruikt!
P-BK-1969-58-A-00

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s