Een gouden bokaal van het Rijksmuseum op een etiket

Ter gelegenheid van de opening op 13 april verschenen op melkpakken verschillende hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum. Een breed publiek kon zo kennis nemen van belangrijke iconen van de verzameling, met name schilderijen en beelden. Als liefhebber van de edelsmeedkunst had ik natuurlijk ook graag enkele andere hoogtepunten gezien, zoals bijvoorbeeld de kan van Adam van Vianen en het tafelstuk van Wenzel Jamnitzer.

Zouden dergelijke voorwerpen te moeilijk zijn voor een etiket? Jamnitzers tafelstuk was al bijna terecht gekomen op de postzegel, die ter gelegenheid van diens 500ste geboortejaar in 2008 in Duitsland werd uitgebracht, en in de trein ontdekte ik ineens dat ook in Nederland al vroeg gouden kunstvoorwerpen op etiketten worden afgebeeld. Op een tasje van de slijter stond een reclame voor een Nederlands jenevermerk, ‘Goblet’, dat sinds 1952 door de firma Wenneker wordt geproduceerd. En wat staat er op de achtergrond van het etiket ?

goblet etiket.Opnamedatum: 2012-10-17

Juist. Eén van de “gobletten” (bekers met deksel), die de Staten van Holland in 1667 schonken aan de gezagvoerders die zich hadden onderscheiden bij de tocht naar Chatham, een belangrijke episoden uit de Tweede Engelse Oorlog waarbij de volledige vijandelijke vloot werd vernietigd. Generaties volwassenen zijn zo continue in contact gebracht met de gouden geëmailleerde bokaal die onze nationale zeeheld, Michiel de Ruyter, toen ontving. Zouden er meer voorbeelden van dit soort sluikreclame zijn?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s