Dit moesten we onze mannen maar eens laten zien. Wolfers’ Le Chant du Cygne, 1901

Als je regelmatig over de zalen loopt, valt op dat de bezoekers bij de vitrines juwelen heel anders reageren dan bij opstellingen met andere kunstvormen. Juwelen spelen nu eenmaal niet alleen in op ons gevoel voor schoonheid en kwaliteit, maar ook en vooral op onze hebberigheid. Het commentaar van twee wat oudere dames sprak vanmorgen boekdelen: onder andere bij een Art Nouveau hanger werd naar de telefoon gegrepen, een foto gemaakt, en verteld dat dit nu eens een mooi cadeau zou zijn (de gelegenheid bedenken we er wel bij).
BK-1977-246
De hanger is voorbeeld van de Brusselse juwelierskunst van omstreeks 1900, waarvan Philippe Wolfers (1856-1929) de belangrijkste vertegenwoordiger was. Net als de belangrijkste Parijse juweliers van dat moment, zoals René Lalique (1860-1945), liet hij zich inspireren door de natuur, en onderstreepte hij de status van zijn scheppingen door aan zijn sieraden titels mee te geven.

‘Le Chant du Cygne’, verwijst naar de klassieke mythe dat zwanen vlak voor hun dood begonnen te zingen, uit vrolijkheid omdat zij zich verheugden op het leven na de dood. Wolfers zwaan slaat zijn vleugels voor de laatste keer uit, en legt zijn kop nog net niet neer. Het raffinement zit hem onder andere in de kleurcombinaties (goud, blauwgrijs email en een helderrode steen), en in de verschillende nuances in doorzichtigheid en glans; van het dofglanzende goud, naar het mat doorschijnende email naar de volledig heldere robijn.

Op tentoonstellingen liet Wolfers unieke en uiterst kostbare kunstwerken zien, in zijn winkel verkocht hij vereenvoudigde draagbare varianten. De laatste werden in oplage gemaakt, en van Le Chant du Cygne zijn dan ook verschillende voorbeelden bekend. Zo op het eerste gezicht zou je dus zeggen dat de wens van de bezoeksters om zo’n hanger te bezitten, niet helemaal onmogelijk zou moeten zijn. In de praktijk valt het tegen, omdat er maar 15 exemplaren bekend zijn, en omdat ze op veilingen hoge bedragen opleveren. Gelukkig vind je in de winkel van het Rijksmuseum nu een betaalbaar alternatief, een speciaal voor het museum in de Verenigde Staten gemaakte reproductie.

Advertenties

One thought on “Dit moesten we onze mannen maar eens laten zien. Wolfers’ Le Chant du Cygne, 1901

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s