Een Keulse bokaal uit 1570-1580

Mitzlaff27112013T1260.tif
Wie afgelopen week naar AVRO’s kunstuur heeft gekeken, heeft in het voorbijgaan ook mij over de Tefaf zien lopen. Zoals ieder jaar maak ik onderdeel uit van het team dat voorafgaand aan iedere beurs de aangeboden zilveren voorwerpen controleer op authenticiteit en conditie. Niet alleen is het heel leuk om zoveel zilver in zo’n korte tijd van dichtbij te bekijken, je leert ook nieuwe dingen kennen. De verrassing van dit jaar was een ruim 44 centimeter hoge, anderhalf kilo zware verguld zilveren bokaal, die vermoedelijk omstreeks 1570-1580 in Keulen is ontstaan.
De kracht van het object zit hem in de combinatie van de vorm, de in horizontale banden geordende versiering, en vooral de kleinschalige en minutieuze uitwerking daarvan. In alle opzichten is het een hoogtepunt van de verwerking van de renaissance in het Noorden. De vermoedelijke maker ervan, Gillis Sibergh, heeft alle registers opengetrokken. Telkens vallen je nieuwe dingen op, zoals de manier waarop hij de randen van het deksel met heel licht verheven patronen heeft versierd. Daardoor is de overgang net zo krachtig, maar veel minder abrupt als hij hier een glad gepolijste rand had ingezet.
De bokaal maakt ook veel duidelijk over de manier hoe zilver in de zestiende en zeventiende eeuw werd ingezet. In 1686 schonk één van de Russische tsaren de toen ruim honderd jaar oude bokaal aan Sir Joseph Woolfe of Hackney, een Engelse handelaar die in dat jaar het monopolie op de handel in potas had gekocht. Ongetwijfeld hadden de tsaren de bokaal ook als relatiegeschenk ontvangen, waarschijnlijk van één van de vele gezantschappen die het Russische hof in de eeuw daarvoor hadden bezocht.

Advertenties

One thought on “Een Keulse bokaal uit 1570-1580

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s