De dame met de eenhoorn

Ring, goud, email en diamant, 2,6 x 2 cm, Nederland?, ca. 1550, BK-1965-48

Ring, goud, email en diamant, 2,6 x 2 cm, Nederland?, ca. 1550, BK-1965-48

Eén van de eigenaardigheden die je als conservator edele metalen langzamerhand ontwikkelt, is dat je in vrijwel iedere situatie verbanden legt met de voorwerpen waarover je elke dag nadenkt. Wie af en toe met sieraden bezig is, krijgt de neiging om speciaal te letten op de sieraden die men in de trein, op visite of in een winkel draagt. Bijna altijd geven sieraden een specifieke boodschap af, en opvallend is dat iedereen de boodschap begrijpt; zonder woorden maak je met een gladde gouden ring aan iedereen duidelijk dat je (bijna) bent getrouwd.
Daarnaast bestaan er verhalende sieraden. Als je deze ring sterk vergroot is duidelijk dat hier verschillende verhalen worden verteld; de verbonden handen zijn nog steeds een bekend symbool voor de vriendschap, maar wat doen die vrouw en die eenhoorn daar, en waarom wijzen zij op een hart? In middeleeuwse ridderromans speelde de eenhoorn een belangrijke rol in de kunst van de liefde. Men dacht dat het dier zich alleen liet vangen door een maagd; uitsluitend als hij door een jonge vrouw benaderd werd, boog hij zijn hoofd en legde hij zijn hoorn in haar schoot. De maker van deze ring heeft een eigen draai aan het verhaal gegeven; door tussen de hoorn en de hand van de vrouw een hart te plaatsen, wordt de erotische lading verruild voor een platonisch liefdessymbool.
In werkelijkheid is deze ring enkele centimeters hoog, met als gevolg dat je van heel dichtbij moet kijken om het verhaal te kunnen volgen. Anders dan de sieraden met een directe boodschap voor een groot publiek, is dit een sieraad met een puur persoonlijk karakter dat alleen voor de gever en de ontvanger direct te begrijpen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s