Houd je liefde dichtbij!

Horloge in gouden kast, J.A. Lépine, Paris (verkoopadres), Voltaires horlogefabriek Ferney, de kast goud, diamant en email,  5 cm diam, BK-2014-8

Horloge in gouden kast, J.A. Lépine, Paris (verkoopadres), Voltaires horlogefabriek Ferney, de kast goud, diamant en email, 5 cm diam, BK-2014-8

Veel mensen dragen in hun portemonnee een pasfoto, van hun geliefde of van hun kinderen. Omdat je een portemonnee altijd bij je hebt, reizen de geliefden dus eigenlijk elke dag met je mee. Vroeger bestonden er nog geen pasfoto’s, en moesten er dus andere manieren worden bedacht. Eén van de achttiende-eeuwse oplossingen is een klein geschilderd portret.
Dit miniatuur is gezet in een gouden met diamant bezette horlogekast. Het horloge is verkocht in de Parijse winkel van Jean Anthoine Lépine, een beroemde horlogemaker aan het einde van de achttiende eeuw, en waarschijnlijk omstreeks 1777 gemaakt in Ferney. De schrijver en filosoof Voltaire (Parijs, 21 november 1694 – 30 mei 1778) had daar als werkgelegenheidsproject een horlogefabriek opgericht, met Lépine aan het hoofd van de werkplaats.

Volgens de reclamefolders die Voltaire aan al zijn vrienden en kennissen rondstuurde, behoorden horlogekasten waarin een portret miniatuur kon worden geplaatst, op dat moment tot de nieuwste trends. Bijna vanzelfsprekend behoorde het ook tot de kostbaarste; niet alleen vanwege het materiaal maar vooral omdat door het portret een heel persoonlijk object was ontstaan.

Horlogekast met uurwerk, gesigneerd J. Lépine

Horlogekast met uurwerk, gesigneerd J. Lépine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s