Blingbling masters

Mensen kijken het liefste naar andere mensen, en beoordelen elkaar in een fractie van een seconde op het uiterlijk. Vandaar dat er veel aandacht aan wordt besteed, en dat dat niet iets van onze tijd is, kun je op dit moment zien op de Catwalk van het Rijksmuseum.

BK-1959-19

Snuifdoos met ruïnes, Amsterdam, 1739, toegeschreven aan Jean Saint, goud, 3,1 x 7,6 × 5,7 cm, BK-1959-19.

Net zo belangrijk als de kleren en het kapsel waren de gadgets die je bij je hebt. In de achttiende eeuw ging in het elegante Europa niemand de deur uit zonder gouden snuif- of tabaksdoos. Sommigen bezaten zelfs hele collecties, voor ieder jaargetijde, en voor elke gelegenheid één. Zo bezat Carl Anselm, fürst von Thurn und Taxis (1733-1805) er maar liefst 67, waarvan het grootste gedeelte zich nu in het Bayerisches National Museum in München bevindt.

BK-17151

Snuifdoos met bloemboeketten, Parijs, ca. 1752, toegeschreven aan Lazare Antoine Clérin, goud en email, 3,4 × 7,3 × 5,2cm, BK-17151.

In het Rijksmuseum kun je zien hoe groot de Europese verscheidenheid was. Er zijn gouden dozen met versieringen in reliëf, bezaaid met diamanten, of versierd met schilderingen in email. Anderen bestaan uit geslepen panelen van een halfedelsteen, zoals degene met vlechtwerk uit band-agaat en kornalijn.

BK-17162.jpg

Snuifdoos, Dresden, ca. 1770, toegeschreven aan Johann Christian Neuber, goud, bandagaat, kornalijn, diamant en robijn, 3,4 × 6,4 × 5,2cm, BK-17162.

Ongetwijfeld werden ze ook door Nederlandse regenten gekocht en besteld. Uit dagboeken en brieven weten we dat op de elegante salons in de steden het snuiven van tabak omgeven was met een heel ritueel. Als een man zijn snuifdoos aanbood aan een vrouw, of bijzondere aandacht besteedde aan de samenstelling van haar snuif, spitsten de huwelijksmakelaars hun oren en slepen hun pennen…
Als ik om me heen kijk, is er niet zo heel veel veranderd. Waarom zou je anders zoveel aandacht besteden aan het hoesje van je telefoon?

BK-17142

Snuifdoos, Parijs, ca. 1758-1760, door Jean Ducrollay, goud en email, 3,6 × 7,1 × 5,6 cm, BK-17142.

Advertenties

2 thoughts on “Blingbling masters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s