Over mij

Mijn naam is Dirk Jan Biemond en sinds 2002 ben ik de conservator edele en onedele metalen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Sinds de heropening van het museum op 13 april 2013 zijn de verzamelingen die ik beheer weer voor een groot gedeelte toegankelijk voor het publiek. Hier vertel ik kleine verhaaltjes over objecten op zaal en in depot, omdat er altijd wel wat nieuws te zien en te vertellen is. Omdat ik niet van 9-17 op zaal kan staan, het ook niet allemaal op de tekstbordjes past en ik meer vind dan ik kwijt kan, wil ik ze hier op persoonlijke titel delen.

Kijk door mijn ogen naar de prachtige collectie die het Rijksmuseum voor ons allemaal bewaart!

Foto: Myra May (www.myramayfotografie.nl)
Foto: Myra May (www.myramayfotografie.nl)

Ook deze site wordt duurzaam opgeslagen door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Advertenties

7 thoughts on “Over mij

 1. Geachte heer Biemond,
  Ik ben lid van het gilde St Joris – St Barbara uit Maarheeze, Noord Brabant. Het gilde is in het bezit van 2 zilveren koningsvogels. Een met zekerheid uit 1512-1513. Deze vogel is nog steeds in gebruik.
  Wij vragen ons wel eens af of dit nog verantwoord is.Verder is hij in de lopen der eeuwen wat beschadigd en ondeskundig gerepareerd. Wij zijn al een tijd opzoek naar iemand die ons in deze zou kunnen adviseren. Mijn vraag is nu of u hier iets voor voelt? Ik kom graag naar Amsterdam om beide vogels aan u te tonen. Voor meer informatie over ons gilde kunt u terecht op onze website
  http://www.gildemaarheeze.nl
  In afwachting van uw antwoord, met gildegroet,

  Mart van Og
  Tel 0495 591303

 2. Beste heer Biemond,

  Vanwege een genealogisch onderzoek ben ik op zoek naar meer informatie over ene Engel Pit, zilversmid te Antwerpen. In een deel van een jaarrekening van Antwerpen vond ik het volgende:
  Rekening 1584-1585.
  36. 280 vo F. – Engel Pit, silversmit, L. 47.14 voor een silveren schruyfflet waermede men beschoncken heeft den capt op tschip van orlogen van Dermonde, genaempt den Breeden Heyn (Acte 20 Aug. 1584).

  37. F. 281 vo, L. 100 voor een vergulde copschale welcke men van der stadtswegen gepresenteert heeft aen doctor Justus Lipsius, professeur tot Leyden voor de dedicatie van syn Boeck de Constantia (Acte 3 Nov. 1584)

  38. F. 286 vo. Doctor Hugo Savolia, L. 100 in plaetse van eenen cop waer mede men den selven heeft beschoncken voor de dedicatie van sekeren boeck van de Cosmographie (Acte 9 Maart 1585).
  Rekening 1586(1).

  Heel graag zou ik meer te weten komen over deze zilversmid en wellicht is er nog werk van hem bekend en ergens te bekijken? Misschien kunt u mij vertellen waar ik mij toe kan wenden voor verdere informatie wanneer u mij niet verder kan helpen.

  Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
  Eva

 3. Beste heer Biemond, Hartelijk dank, ik vervolg mijn zoektocht! Overigens heb ik zojuist uw nieuwe toevoeging aan het blog gelezen over het schip, erg interessant en boeiend geschreven, dank ook daarvoor!
  Vriendelijke groet E. Pit

 4. Dirk Jan, uit een erfenis heb ik een verzameling zilveren koetsjes. Ik zou ze graag een laten zien aan een expert en ze laten taxeren.
  Aan wie zou ik dat eens kunnen vragen?

  • Beste Yvonne, dat klinkt als een mooie verzameling! Je kunt ze het beste laten zien aan een beedigd taxateur. Op de website taxateurs-vrt.nl vind je er vast wel een bij jou in de buurt. Groeten, Dirk Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s